Partager

El Mev està preparant l'exposició "Nord & Sud"

08–07–19

El Museu Catharijne Convent d’Utrech (Països Baixos) i el Museu Episcopal de Vic (MEV) produiran l’exposició «Nord & Sud. L’art de l’altar medieval a Noruega i a Catalunya».  Aquesta exposició tindrà dues versions: a Utrecht (octubre 2019- gener 2020) i a Vic (febrer-maig 2020).  Aquest juny i juliol s’han estat enregistrant a Noruega i Catalunya part del material audiovisual que formarà part de l’exposició. Entre d’altres, el material s’ha enregistrat al mateix MEV i en esglésies com Lluçà (Lluçanès) o Santa Maria d’Iravalls (Cerdanya).
 
Aquesta nova exposició que es podrà veure al MEV el 2020 reunirà per primera vegada obres d’art religiós dels segles XII-XIV de Catalunya i de Noruega. A tota l’Europa de l’Edat Mitjana existien representacions, símbols, manifestacions de creença i formes d’expressió religiosa, que es manifestaven en l’altar pintat. Tanmateix d’aquest període només se n’ha preservat una representació significativa a Escandinàvia (nord) i a Catalunya (sud) i no en trobem pràcticament restes de les regions centrals europees.  Diverses publicacions citen aquestes dues regions com a llocs on s’ha conservat de manera excepcional aquest patrimoni, però mai abans s’havia fet l’esforç de reunir-ne materialment els testimonis d’aquestes dues àrees geogràfiques en una exposició.
 
L’exposició s’articularà mitjançant la comparació tipològica (no estilística) d’objectes catalans i noruecs, datats dins l’interval 1100-1300.
 
«Nord & Sud» és fruit de la col·laboració del Museu Catharijne Convent d’Utrech i el Museu Episcopal de Vic amb la col·laboració de Justin Kroesen, conservador del Museu Universitari de Bergen. Tots tres museus són membres de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa. L’exposició també comptarà amb préstecs d’altres indrets escandinaus com Oslo i Trondheim.